zwartekat

Mediteren kun je leren

In de Lotushouding

»Er duiken steeds meer bewijzen op dat meditatie een zeer positieve invloed heeft op ons lichaam. In een wereld waarin ons lichaam steeds meer stress te verdragen krijgt kan meditatie ons helpen om balans terug te krijgen. Dankzij meditatie vindt u meer rust in uw geest. Bovendien herstelt een ontspannen lichaam beter dan een gestrest lichaam. Mediteren is tevens een belangrijk middel om tot inzicht en spirituele groei te komen. U bent meer in verbinding met aarde en kosmos en kunt daardoor zelf helpen om uw lichaam zo gezond mogelijk te houden en uw intuïtieve waarnemingsvermogen te ontwikkelen. Meditatie kan ook bij kinderen voor de nodige ontspanning zorgen, tevens verhoogt het de creativiteit en leergierigheid bij kinderen. Het geeft ze innerlijke rust en véél meer zelfvertrouwen.

Maar wat is nu dan mediteren?
Iedereen heeft er wel eens van gehoord. Als u het hebt over mediteren, beeldt men vaak al automatisch de lotushouding uit. Het is iets Oosters. Het is iets zweverigs. Tja, en dan?.. Moet u zich ontspannen? Of juist inspannen? Is het een afzondering van de werkelijkheid?

Meditatie betekent 'in gedachten verzonken zijn' en is niets meer of minder dan een techniek die ons in staat stelt ons lichaam en onze geest te ontspannen en bovendien onze geest te verlossen van onnodige gedachtes en hersenactiviteit. Onbewust heeft iedereen wel eens gemediteerd. Bijvoorbeeld als u vol overgave met een hobby bezig bent, of een wandeling in het bos maakt en opeens tot de ontdekking komt dat u uw hele doen en laten op een fijne en ontspannen manier op maar één enkele bezigheid heeft gericht en al die tijd geen enkele bewuste gedachte hebt gehad.

Er zijn heel veel verschillende stromingen en vormen van meditatie. Daarnaast is het een zeer persoonlijk en spiritueel proces dat voor iedereen weer anders is. Meditatie is zeker niet alleen voor kloosterlingen maar voor iedereen die zich er goed bij voelt. Van jong tot oud. Iedereen kan mediteren! Als u niet in lotus zit of kleermakerszit kunt of wil zitten, kunt u gewoon op een stoel plaatsnemen. U kunt zelfs liggend mediteren. (Het is alleen niet de bedoeling dat u in slaap valt.) Een vereiste is concentratie. In elke cursus zult u dan ook eerst leren u te concentreren, daarna volgt pas het mediteren zelf. Zo'n cursus kunt u ergens volgen, maar ook gewoon (gratis) uit een boek of van een website halen.

Geleide Meditatie
Een geleide meditatie is een gesproken meditatie oefening. Tijdens zo'n geleide meditatie leest iemand een tekst voor, vaak met ontspannende muziek op de achtergrond en wordt een algemeen beeld gecreëerd, dat je zelf verder invult en waarbij je visualisatievermogen aangesproken wordt. Een geleide meditatie\visualisatie oefening is een bijzonder prettig hulpmiddel voor mensen die net beginnen met mediteren en moeite hebben met visualiseren of concentreren.

Mediteren in 7 stappen.
De onderstaande zeven stappen begeleiden u door een eenvoudige meditatie die u liggend kunt uitvoeren. U kunt deze meditatie uitvoeren als beginner maar ook als gevorderde.

1. Creëer een goede meditatie omgeving
Meditatie verricht iedereen op zijn eigen manier. U kunt mediteren met of zonder muziek, binnen of buiten, met of zonder licht en alleen of met anderen. Creëer voor uzelf een ontspannen meditatie omgeving waarin u tot rust kunt komen tijdens de meditatie. U kunt bijvoorbeeld een wierookje aan zetten of wat kaarsen aansteken om uw meditatie te ondersteunen.

2. Neem uw favoriete meditatie-houding aan
Meditatie kunt u in verschillende houdingen uitvoeren. U kunt kiezen voor 'zittende meditatie', 'liggende meditatie' of zelfs 'lopende meditatie'. Als u net begint met meditatie kan het eenvoudiger zijn om liggend of zittend te mediteren. Veel mensen ervaren tijdens de meditatie pijntjes en ongemakken als ze lang stil zitten in meditatie-houding. Als u daar last van hebt kunt u de meditatie liggend uitvoeren met uw benen plat op de grond en licht uit elkaar. Leg uw armen naast u en houd uw duim en wijsvingers tegen elkaar.

3. De kracht van meditatie: laat spanning wegvloeien
Meditatie helpt u om alle spanning in uw lichaam los te laten. Uw meditatie start met een diepe inademing door de neus. Zorg dat de lucht in uw buik terecht komt, uw borst hoeft niet omhoog te komen. Houd de adem even vast en laat de lucht langzaam ontsnappen via uw mond. Beeld uzelf in dat u tijdens de meditatie bij iedere uitademing spanning uit uw lichaam laat ontsnappen. De lucht neemt alle stress met zich mee en verlaat uw lichaam. U wordt meer ontspannen bij iedere uitademing. Voel uw lichaam langzaam in de grond zakken en voel de lucht door uw lichaam stromen.

4. Meditatie op de ademhaling
Terwijl u zich tijdens de meditatie langzaam steeds dieper ontspant zult u merken dat er allerlei gedachten langskomen. U hoeft deze gedachten niet weg te drukken, maar u hoeft er in de meditatie ook niet dieper op in te gaan. Als u tijdens de meditatie merkt dat uw gedachten afdwalen, richt u uw aandacht terug op uw ademhaling.
Voel hoe de lucht uw lichaam binnen stroomt, en merk hoe u tijdens het uitademen steeds dieper en dieper ontspant. De kern van meditatie is niet 'nergens aan denken', de kern van meditatie is diep ontspannen en de dingen laten zijn zoals ze zijn.

5. Diepe meditatie: keer uw aandacht naar binnen
Zodra u voelt dat de meditatie u echt ontspannen heeft gemaakt kunt u uzelf laten wegglijden in een meer diepe meditatie. Verplaats uw aandacht naar binnen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door uw ogen 'naar binnen' te draaien. Het is dan makkelijker om dieper weg te glijden. Tijdens de meditatie laat u gedachten gewoon komen en gaan en blijft u zich focussen op de sensatie van uw ademhaling.

6. Hou deze meditatie minimaal 20 minuten vol
Tijdens de meditatie doorloopt u verschillende fases. De eerste 20 minuten van de meditatie zijn vaak wat onrustig. Er komen veel gedachten voorbij uit het dagelijks leven die uw meditatie proberen te verstoren. Ga in ieder geval door tot u door deze fase heen bent.

Na de onrustige fase van meditatie vindt u een meer rustige fase waarin de gedachten u met rust laten. Het kan zelfs zijn dat u emotioneel wordt en dat u gaat huilen. Zodra u in het rustige gebied van de meditatie komt ervaart u de diepere ontspanning die meditatie u kan brengen.

7. Ontwaak langzaam uit uw meditatie
Als u vindt dat het tijd is om te ontwaken uit uw meditatie kunt u beginnen langzaam te bewegen. Beweeg eerst uw tenen en uw vingers zachtjes. Zo wordt u weer langzaam alert en kunt u langzaam uw benen optillen en rechtop gaan zitten, of opstaan uit uw meditatie.
Haal nog één keer diep adem en rek u lekker uit. Voel hoe uw lichaam zich heeft ontspannen.