zwartekat

Weet wat je eet!

Gelukkig gezond

» Bewuster leven houdt vroeg of laat ook in dat je steeds bewuster gaat eten. Bewust eten is de sleutel naar een gezond en gelukkig leven. Je cellen worden immers opgebouwd uit de voedingsstoffen die je via je mond naar binnenwerkt. Er wordt niet voor niets beweerd dat "je bent wat je eet". De juiste voeding geeft ons tenslotte energie en levenskracht terwijl slechte voedingsgewoonten ons uiteindelijk futloos en ziek zullen maken. Gezond eten betekent in de basis dat je een goede en gevarieerde keuze maakt uit alle voedingsmiddelen die er zijn. En dat kan soms best lastig zijn als je ziet wat er tegenwoordig allemaal voor voedsel mag doorgaan. Ook de manier waarop het voedsel bereid (en zelfs opgegeten) wordt maakt verschil.

Energie
Voeding geeft je energie, maar voeding is ook energie. Voeding bestaat uit vitaminen, mineralen, eiwitten, koolhydraten en aminozuren, maar op microniveau zijn deze voedingstoffen, net zoals alles om ons heen, golven van universele energie. Ook de kunstmatig vervaardigde materialen, omdat deze als grondstof altijd een natuurproduct herbergt. (aardolie) Alleen is de energiewaarde en het bijhorende trillingsgetal daarvan enorm laag en nauwelijks te vergelijken met een oer product als een mineraal of een oude boom. Zo is het ook met voeding.

Laten we eens twee gewassen naast elkaar zetten. De eerste groeit in zijn eigen tempo, in zijn eigen jaargetijde in zijn eigen grond met zijn eigen wisselwerking met nematoden om stikstof te binden, lieveheersbeestjes als luizenbestrijder, bladschimmels om zich te beschermen tegen te felle zonnestralen. Het andere gewas wordt in substraatteelt op bijvoorbeeld gasbetonblokken geteeld. Middels het toevoegen van kunststoffen (als N,P.K) en groeihormonen (auxine en gibberaline) aan het gesteriliseerde leidingwater wordt de plant tot oogstgrote gebracht.

Het zal u niet verbazen dat het eerste gewas een veel hogere energiewaarde en een veel zuivere energetische trilling heeft dan het tweede gewas. Toch eet bijna iedereen tomaten die op de tweede wijze worden geteeld. De problemen van de laatste jaren in de vleesindustrie spreken voor zich. Naast lucht is voeding (in vaste of vloeibare vorm) het enige wat in ons lichaam komt. Eens in de (gemiddeld) zeven jaar is elke cel in ons lichaam, op hersencellen na, vernieuwd. Een totaal nieuw mens is gevormd middels celdeling, waarvan voeding de leverancier is van de benodigde bouwstoffen en energieŽn. Het spreekt voor zich dat gezonde voeding wezenlijk belangrijk is voor ons lichaam, en daarmee voor ons ZIJN.

Biologisch
Tegenwoordig zijn er steeds meer supermarkten die biologische producten opnemen in hun assortiment. Er zijn zelfs aparte winkels die enkel biologisch geteelde producten verkopen. Er zijn ook diverse keurmerken voor biologische producten waaronder het EKO keurmerk. Maar is het eten van biologisch voedsel werkelijk gezonder en beter dan het eten van 'gewoon' voedsel? En waarom zou je eten moeten kopen dat meer geld kost en er hetzelfde uit ziet, terwijl je je leven lang al niet-biologisch eet en bijna iedereen om je heen dat ook doet? Waarom zou je voor biologische voeding kiezen terwijl je je eigenlijk gewoon gezond voelt en wellicht 10 andere dingen kunt bedenken om je geld aan uit te geven.

Bij het telen van biologisch voedsel wordt er rekening gehouden met de gezondheid van mens, dier en de natuur. Bij het verbouwen van biologisch voedsel wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. De dieren krijgen biologisch voedsel, en er wordt veel waarde gehecht aan de juiste behandeling van dieren. Zo worden kippen bijvoorbeeld niet in hele kleine hokjes gezet, maar krijgen ze de ruimte om vrij rond te lopen. De methode die gehanteerd wordt voor biologische landbouw, is anders dan die van de 'normale' landbouw. De normale landbouw is gericht op een snelle en hoge productie, en vindt lage kosten belangrijk. De biologische landbouw echter, richt zich meer op kwaliteit, ook al zijn de kosten hoger. In sommige gevallen kan er gesteld worden dat de biologische landbouw veel weg heeft van de periode van voor 1900; toen werd er namelijk nog geen gebruik gemaakt van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Toch is biologische landbouw niet een of andere primitieve methode, in sommige gevallen is het juist zeer modern en innovatief. Een voorbeeld hiervan is het gebruiken van sluipwespen om ongedierte in kassen tegen te gaan. In de winkel zijn biologische artikelen te herkennen aan het EKO-keurmerk.

Aanbieders van biologische producten geven vele redenen waarom het eten van biologisch voedsel beter is dan het consumeren van andere soorten voedsel. Een aantal argumenten die zij gebruiken zijn:

  • Biologische producten bevatten meer smaak. Dit zou zo zijn omdat biologische producten de tijd krijgen om te groeien, te rijpen en op smaak te komen, en omdat er geen kunstmest gebruikt wordt. Ook de dieren krijgen de ruimte om in hun eigen tempo te groeien.
  • Biologisch is puur natuur. Er worden geen geur-, kleur- en smaakstoffen aan het voedsel toegevoegd.
  • Voor biologische producten betaalt de consument een eerlijke prijs, waardoor de biologische boer een eerlijk inkomen krijgt. Dit is vooral van belang in tijden dat steeds meer boerenbedrijven failliet gaan, en voor boeren in derdewereldlanden.
  • Het telen van biologisch voedsel is beter voor de natuur. Dit omdat er geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest, waardoor er geen mestoverschotten ontstaan. De natuur wordt ook niet verstoord door chemische bestrijdingsmiddelen. Dit zou uiteindelijk ook beter zijn voor de maatschappij: er is minder vervuiling van sloten, meren en grondwater door mest en bestrijdingsmiddelen. Dit bespaart op de waterzuiveringskosten.
  • Biologische dieren hebben het beter. Biologische boeren geven om het welzijn van een dier. Het dier heeft, voordat het op je bord beland, een goed leven gehad. Biologische boeren houden slechts kleine hoeveelheden dieren, die niet op elkaar gepropt in een hokje zitten.

Bovenstaande zorgt er wel voor dat biologische producten vaak duurder zijn dan de 'gewone' producten. Er wordt meer geld en tijd geÔnvesteerd in kwaliteit en niet in hoge productie. Je krijgt waar voor je geld!

Gefabriceerd en goedkoop
We zijn gewend geraakt aan massaproductie en aan abnormaal lage prijzen voor voeding. We zijn dit normaal gaan vinden en willen het liever nůg goedkoper ook. Op een of andere manier zijn we zo geprogrammeerd dat we alles het liefste zo goedkoop mogelijk willen. Veel mensen denken er niet meer over na hoeveel energie het kost om voeding te maken. Ze willen weinig geld uitgeven en zoeken de aanbiedingen af om geld te besparen. Maar ze beseffen niet dat we hiermee ons eigen graf graven en dan bedoel ik niet eens alleen de persoonlijke gezondheid, ook de economische werking. Alles om ons heen wordt duurder, maar veel voeding is naar verhouding juist goedkoper geworden. Hoe krijgen ze deze prijzen zo kunstmatig laag? En wat gebeurt er met voeding die tegen deze concurrentieprijzen wordt gemaakt? De grote multinationals van de voedingsindustrie produceren in arme landen voeding die aan veel minder strenge gezondheidseisen voldoet, omdat ze daar niet zo nauw hoeven te kijken. Deze C-kwaliteit voeding overspoeld onze markt en concurreert de lokale boeren weg. Hierdoor zijn onze boeren gedwongen om te stoppen of om op een meer schadelijke manier te gaan telen zodat ze een grotere productie hebben om hun hoofd boven water kunnen houden. Een groot geŽrfd familiebedrijf waar je zelf woont doe je natuurlijk niet zo maar weg. En wat moet een boer anders, als die van zijn werk houdt en nergens anders voor opgeleid is? Op deze manier probeert de massale voedingsindustrie alle gezonde producten van de markt te krijgen.

Echte voeding is tegenwoordig een schaars fenomeen geworden, zuivere echte voeding. Velen van ons zijn gewend aan bespoten gewassen uit arme landen, aan onrijp geoogst fruit, aan visfilets met kleurstoffen. Alle appels of wortels zien er egaal uit alsof ze door een machine zijn gemaakt. En alles wordt dubbel en dik verpakt zodat het volgend jaar nog naar alle uithoeken van de wereld kan worden geŽxporteerd. We zijn zo gewend aan gewassen en gesneden groente, dat veel mensen vies zijn geworden van een aardappel waar nog zand aan zit. Veel mensen hebben liever een koud pak melk uit de fabriek, dan een nog warme fles direct van de koe. De schappen van de supermarkt liggen vol met kunstmatig bewerkte voeding vol geraffineerde vetten, gekristalliseerde suikers, kunstmatige smaakstoffen en conserveringsmiddelen waardoor een kant-en-klare maaltijd van vorig jaar er uit ziet en smaakt alsof die gisteren is gemaakt. Weten we nog wel hoe echte voeding smaakt? Hebben we enig idee hoe ver de grondstoffen zijn bewerkt tot deze producten. Volgens de verpakking valt dit allemaal wel mee. Want ieder flesje, pakje of doosje is voorzien van verlokkelijke etiketten met stralende plaatjes en gezondheidsbeloftes. Ze zijn gemakkelijk herkenbaar, zodat we er vertrouwd mee zijn geworden. We zijn zo gewend geraakt aan al deze fake-voeding die we dagelijks in de reclames terug zien, dat we ons ermee zijn gaan identificeren.

Aditieven (E-nummers)
De ťťn houdt meer rekening met wat hij eet dan de ander, maar als je echt bewust op voeding gaat letten zul je ontdekken dat het nog best lastig is om goed voedsel uit de schappen van de gemiddelde supermarkt te halen. Zo'n 80 procent van het de artikelen in het assortiment is wel hormonaal of genetisch bewerkt of chemisch gemanipuleerd om het meer kleur, meer smaak, langer houdbaar, beter smeerbaar en langer vers te laten zijn. Een voorbeeld hiervan zijn de welbekende E-nummers. Stoffen welke, goedgekeurd door de Europese Unie, aan voedsel mogen worden toegevoegd. Sommigen daarvan zijn natuurlijk en onschadelijk, maar verschillende onderzoeken tonen aan dat er ook wel degelijk additieven zijn waar je niet te veel van binnen wil krijgen. Sommigen zijn zelfs giftig of doen gekke dingen met je lichaam of geest!

In het boekje ĎWat zit er in uw eten?í worden alle tot nu toe bekende E-nummers en hun (soms schokkende!) bijwerkingen beschreven. Een ieder zou dit boekje (het kost nog geen tientje) standaard in de boodschappentas moeten hebben.

Geen vlees
Je hoort het vandaag de dag steeds meer. Mensen gaan minder vlees eten, of worden helemaal vegetariŽr. Dit kan om verschillende redenen zijn. Het welzijn van het dier of het milieu, of men kiest voor een andere (veilige, gezonde) stijl van leven. Het is inmiddels algemeen bekend dat dieren in de bio-industrie worden volgespoten met hormonen en antibiotica, wat er weer voor zorgt dat bepaalde bacteriŽn langzaam resistent raken tegen zelfs de zwaarste antibiotica.

VegetariŽrs beweren namelijk al jaren dat hun vleesloos dieet een gezondere levensstijl met zich meebrengt, maar die stelling was moeilijk te bewijzen. Wanneer men een groep vegetariŽrs vergelijkt met een groep vleeseters, blijkt de eerste groep minder vaak ziek te zijn en langer te leven. Toch hoeft dit niet zonder meer door het verschil in eetgewoonten te komen. VegetariŽrs verschillen namelijk ook in andere opzichten van de rest van de bevolking. VegetariŽrs leven doorgaans bewuster, roken gemiddeld minder en drinken minder alcohol. Dit maakt het moeilijk om de invloed van alleen het ontbreken van vlees in het dieet te bepalen.

Aan alle twijfels lijkt nu echter een eind gekomen te zijn. Door onderzoekteams in Engeland en Nieuw-Zeeland is een vergelijkende studie verricht onder 6000 vegetariŽrs. Het ging hier om vrijwilligers die vervolgens nog eens 5000 vlees etende vrienden en kennissen rekruteerden voor de controlegroep. Hierdoor was de levensstijl van beide groepen identiek, behalve dan dat de ene groep wŤl vlees at en de andere niet. De onderzoekers hielden ook rekening met rookgewoonten, gewicht en sociaaleconomische status. Uit resultaten die onlangs in The British Medical Journal zijn gepubliceerd blijkt onomstotelijk dat vegetariŽrs 40 procent minder kans hebben op het krijgen van kanker en dat hun sterftekans ook beduidend kleiner is.

Fast Food!
Het is algemeen bekend dat Fastfood schadelijk is voor de gezondheid. Fastfood of Junkfood is een verzamelnaam voor een vette snelle hap. Het kan snel bereid en geserveerd worden en is relatief goedkoop. Het wordt doorgaans verkocht bij daarvoor gespecialiseerde 'restaurants' en kraampjes zoals snackbars. De fastfoodindustrie is een zeer grote, lucratieve industrie, die groeit doordat mensen steeds minder tijd nemen om zelf te koken. Over het algemeen wordt fastfood als ongezond beschouwd, doordat het vaak vet is en het weinig vitaminen en andere noodzakelijke stoffen bevat. Fastfood is dus verre van gezond. Het is smakeloos, sfeerloos en stijlloos, maar toch eet iedereen wel eens een frietje en heeft bijna iedereen wel eens een Whopper of een Big Mac geproefd. De gevaren van Fastfood zijn inmiddels wijd en breed bekend, toch is foute voeding ťťn van de grootste oorzaken van overgewicht. (obesitas)

Super Size Me is een opmerlijke documentaire over een onderzoek naar de schadelijke effecten van fastfood. Documentairemaker Morgan Spurlock onderwierp zichzelf aan een experiment. Gedurende dertig dagen at hij alleen voedsel van McDonald's, drie maaltijden per dag. Ook dronk hij alleen producten van McDonald's. Hij stopte met sporten en beperkte het aantal voetstappen dat hij liep tot 5000 per dag, aangezien dit het aantal is dat de gemiddelde Amerikaan per dag loopt. Hij moest ook elk menu op de menukaart ten minste een keer proberen. Elke keer dat hem werd aangeboden om het menu te laten supersizen koos hij voor de supersized variant.
In alle andere gevallen voor de medium variant. Hij deed dit onder begeleiding van een huisarts, een cardioloog, een gastroloog, een voedingsdeskundige en een fitness trainer. Tijdens deze dertig dagen raakte hij regelmatig depressief, had hij vaak moeite om de grote hoeveelheden vlees, friet en frisdrank naar binnen te werken. Zijn cholesterolgehalte schoot omhoog net als zijn bloedglucosespiegel en zijn hart ging achteruit. Zijn vriendin meldde zelfs dat zijn prestaties in bed sterk achteruit gingen. Na 30 dagen was Morgan 11 kg aangekomen, 13% van zijn lichaamsgewicht.

Slotwoord:
Ik verwacht niet dat men diretct na het lezen van bovenstaande alle 'slechte' producten de deur uit doet, biologisch gaat eten en het eten van fast food afzweert. Wat ik wel hoop te bereiken is een stukje bewustwording.. de rest volgt met stapjes. Men zegt wel eens in verweer: 'Als ik daar allemaal op moet gaan letten, dan kun je bijna niks meer eten!' Dat is inderdaad de waarheid... zorgwekkend vind je niet?!